Een beelddenkend kind kan heel goed aanvoelen wat een ander nodig heeft. Jouw kind kan bijvoorbeeld heel goed aanvoelen of een ander eerlijk is over zichzelf en kan in twijfel raken als iemand zich anders voordoet dan dat die is. Jouw kind heeft waarschijnlijk een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel en wil graag helpen. Kan vaak moeilijk tegen onrecht en zal daar tegen ageren. Is vaak naar de ander gericht en kan daardoor gemakkelijk meevoelen en meeleven met de ander. Beelddenkers zijn sociaal en hebben een goede intuïtie.
Ik heb hierboven enkele kwaliteiten van beelddenkers genoemd. Er zijn er natuurlijk nog veel meer!

De 7 kwaliteiten op een rij:

 

Ruimtelijk inzicht

Drie dimensionaal kijken is moeilijk voor te stellen als je geen beelddenker bent. Je kunt een object van verschillende kanten bekijken zonder uit je stoel te komen. Dit betekent ook dat je oplossingen ziet voor problemen die anderen niet kunnen bedenken of begrijpen. Beelddenkende kinderen zijn heel goed om te denken in mogelijkheden in plaats van problemen.

Denken vanuit een totaal beeld

Een beeld is een vast gegeven, als een foto. Door het in stukjes te hakken wordt het beeld juist onduidelijker. Een beelddenker kan dus ineens een oplossing voor zich zien zonder dat hij kan verklaren hoe hij daar op gekomen is. In de klas is dit soms een probleem omdat alles onderbouwd moet worden.

7 kwaliteiten voor beelddenkers

Ritme

Beelddenkers hebben vaak gevoel voor muziek. Het herkennen van klanken en ritme zit in de rechter hersenhelft. Hiermee kan fonetisch op klank worden geleerd.

Verbeelding

Buiten de kaders kunnen denken. Zeer creatief. Maken gebruik van leuke originele woordspelingen. Beelddenkers hebben vaak een apart soort humor. Figuurlijke taal begrijpen ze niet altijd. Ik sprak een tijdje geleden een moeder die een zoon heeft die dacht dat een pak halfvolle melk voor de helft met melk was gevuld. Omdat deze kinderen alles in een film voor zich zien kunnen soms hilarische taferelen de hoek om komen zeilen. Om een beelddenkend kind te kunnen begrijpen is het fijn dat leerkrachten en klasgenoten weten  dat er kinderen zijn die op een andere manier denken.

Beleving

Een beelddenkend kind beleeft de wereld intens. Kan als het ware helemaal opgaan in zijn of haar eigen wereld of de wereld om hem of haar heen. Doordat de zintuigen van een beelddenker goed ontwikkeld zijn kan deze kwaliteit hem helpen om te focussen op zijn omgeving.

Geweldige fantasie

Omdat beelddenkende kinderen alles voor zich zien als in een beeld, kunnen ze heel goed dagdromen. Het magisch denken blijft bij deze groep kinderen ook voor lange tijd een belangrijk issue. In de fantasie  wereld kan alles. Er bestaan geen vaste regels. Vraag daarom bij onbegrijpelijk gedrag, wat er in het hoofd van jouw kind omgaat. Dit verklaart vaak een heleboel.

Kleur

Beelddenkende kinderen houden van kleur. Tekenen, schilderen, ontwerpen, gekleurde kleding dragen, kleuren mengen. Het kan wel zo zijn dat ze vaak langere tijd nodig hebben voordat ze een idee daadwerkelijk tot uiting kunnen laten komen. Dat komt doordat het beeld wat ze voor ogen hebben niet altijd uitvoerbaar is op papier.

Op latere leeftijd zie je de groep beelddenkers terug in creatieve beroepen:  architecten, tekstschrijvers, muzikanten, en cabaretiers.

 

“Ik leer anders” – Sensi-therapie én een aanbieding die je niet mag missen!

Heeft jouw kind moeite met leren op school? Denk aan moeite met  taal, lezen, dictee, schrijven, rekenen. Een aandachtsstoornis? Dan heb ik de oplossing voor je! De “Ik leer anders” methode is ontwikkelt voor kinderen in de basisschool leeftijd. Voor kinderen met dyslexie, dyscalculie, A(D)HD en beelddenken. Op school komt er niet uit wat er inzit en dat kan enorm frustrerend zijn. Jouw kind kan ook hoogsensitief zijn en zich daar niet altijd happy bij voelen. Ik kan jouw kind helpen met het hoogsensitief zijn. Met Sensi-therapie leer ik jouw kind om te gaan met zijn gevoeligheid. De balans en de rust komen dan weer terug. Jouw kind zit dan beter in zijn vel. De “Ik leer anders” methode zorgt ervoor dat er rust en orde komt in het hoofd van jouw kind én dat de informatie op een beeldende manier wel kan worden opgeslagen. De combinatie van beide disciplines werkt versterkend voor jouw kind. Hierdoor verbeteren de leerprestaties op school en zit jouw kind weer lekker in zijn vel.

Om je kennis te laten maken met de “Ik leer anders” filosofie, heb ik een geweldige aanbieding. Ik geef in het nieuwe jaar 3 gratis “anders leren” sessies weg, waarin de kans bestaat dat jij één van deze sessies wint! Het is altijd leuk om iets te winnen. Helemaal als jouw kind daarmee geholpen kan worden.

Wat jij daarvoor moet doen is onder aan mijn blog, in het commentaar veld de rede vermelden waarom juist jij, voor jouw kind, de sessie zou willen winnen.

 

Gedicht vol positiviteit

Het is voor alle kinderen fijn om positief te denken. Het voordeel van positief denken is dat je er blij van wordt. Als het een keertje niet gaat zoals je het had gewild, dan kan je daar iets positiefs van maken. Het voordeel daarvan is dat je weet dat het een volgende keer wel lukt en als dit niet zo is, je altijd hulp mag vragen. Omdat ik het “positief denken” in de wereld wil zetten, heb ik voor jouw kind een kaartje getrokken en deel de tekst ervan in mijn blog.

Ik voed mijn lichaam met gezonde dingen:

Je lijf daarvan krijg je er één, niet twee,
en die ene moet je hele leven mee.
Het is soms best lekker om van snoep en chips en cola te smullen,
maar dat zijn voor je lijf zwak-makende spullen.

Voedsel dat je sterk maakt  en vol kracht,
is groente en fruit, dat had je al verwacht.
Maar ook noten en zaden, bonen en bruin brood,
maken jouw lichaam machtig en groot.

Het leren gaat makkelijker en kost minder tijd,
je haar dat glanst en wordt door iedereen benijd.
Je hebt veel meer energie maar bent rustiger tegelijk,
je staat stevig in je schoenen zo sterk als een eik.

Zijn bovengenoemde kwaliteiten waardevol voor je geweest? Herken jij deze kwaliteiten bij jouw kind?  Als je vaker een e-zine en blog van mij wilt ontvangen, bestaat de mogelijkheid om je op mijn website, in te schrijven. Als dank ontvang je een heerlijke meditatie om goed te kunnen gronden.
Mijn vraag is of jij jouw ervaringen zou willen delen onder aan mijn blog.  Ik heb nog een vraag aan je. Wil jij jouw ervaringen delen onderaan mijn blog. Alle reacties zijn waardevol voor mij.

 

Tot slot wil ik je hele fijne en gezonde dagen toewensen én een gelukkig 2016.
Tot volgend jaar!
Groetjes, Susan Wesseling.

 

 

Share This