Dagdromen

 

Dagdromen, ik doe het graag! Even wegkijken, in mezelf voelen hoe het gaat,  afstemmen en dan weer opgeladen verder gaan. 

 

Als kind zat ik ook graag te dagdromen in mijn eigen magische wereldje, waar alles veilig en vertrouwd was. Ik weet nog heel goed, ik zat in de vijfde klas (huidige groep 7). In de klas hadden we een heel groot raam dat uitkeek op een grasveld, waar schapen liepen. Je kunt je voorstellen dat ik regelmatig naar buiten keek en aan het dagdromen was. Dit liep jammer genoeg voor mij minder leuk af. De meester vond dat ik beter op moest letten en gaf mij een plaats aan de andere kant van de klas. Niet wetende dat ik het dagdromen nodig had om grip te houden op de wereld om mij heen.

Het nut van dagdromen

beelddenken voor blog

Tijdens het dagdromen komen de buitenwereld en de binnenwereld van jouw kind samen, waardoor het jouw kind helpt om de dingen die geweest zijn, nogmaals te beleven. Hierdoor lukt het jouw kind beter om grip te krijgen, de situatie te overzien én er betekenis aan te geven. Dit is voor een beelddenker heel belangrijk omdat hierdoor het plaatje, de beelden en vooral het totaalbeeld compleet maakt. Dagdromen is voor een beelddenker het hier en nu. Een levendige verbeelding in het hoofd is bijna net zo werkelijk als de wereld om hem heen.

Waarom is dagdromen nuttig? Hier 3 feiten over dagdromen op een rij:

  1. Dagdromen is een manier om weer even tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Het is een manier voor jouw kind om zichzelf te beschermen voor prikkels van buitenaf. Hierdoor kan jouw kind afstand nemen van negatieve gevoelens om stress te vermijden.
  2. Tijdens het dagdromen ervaart jouw kind veiligheid en geborgenheid. Jouw kind komt thuis in zijn eigen dagdroom.
  3. Dagdromen is een onderdeel van het creatieve brein én talent van jouw kind omdat hij altijd het totaalplaatje ziet.  Dit is dé manier van leren, concentreren én luisteren van beelddenkers. Alles wat jouw kind hoort, ziet, voelt, ruikt en ervaart, zet hij om in beeld om er betekenis aan te geven.

Wat vind jij?

Eigenlijk zouden alle kinderen op school een paar momenten per dag kunnen mogen dagdromen. Wat zou de sfeer in de klas dan verbeteren. Vaak is het zo dat iedereen bij de les moet blijven. Hierdoor kunnen de beelddenkers overprikkeld raken omdat het teveel wordt. De kinderen die behoefte hebben aan hun dagdroommoment en daar gelegenheid voor krijgen, kunnen dan een positief aandeel hebben in het groepsproces. 

Positief denken

Het is voor alle grote en kleine kinderen fijn om positief te denken. Het voordeel van positief denken is dat je er blij van wordt. Als het een keertje niet gaat zoals je het had gewild, dan kan je daar iets positiefs van maken. Het voordeel daarvan is dat je weet dat het een volgende keer wel lukt en als dit niet zo is, je altijd hulp mag vragen.

Omdat ik het “positief denken” in de wereld wil zetten, heb ik voor jouw kind een kaartje getrokken en deel deze hier direct onder.

 Ik ben vrij

door Edith Hagenaar

Het is heerlijk om vrij te zijn,
Lekker dollen en spelen dat is pas fijn.

Maar dan roept mijn moeder: kom nu eten!
Of moet ik voor school weer van alles weten.
Dan weer moet ik huiswerk maken,
en heb ik in huis ook nog allemaal taken.

Maar toch ben ik vrij, want ik bepaal wat ik denk,
en ik bepaal waar ik mijn aandacht aan schenk.
Ik kan kiezen of ik iets met plezier of met tegenzin doe,
of ik hard werk of niet, ook al ben ik moe.

Ik kan zelf mijn eigen ervaring bepalen,
door hard mijn best te doen of alleen maar te balen.
Tanden poetsen, klusjes, huiswerk, het hoort er allemaal bij,
maar hoe ik er mee omga, daarin ben ik vrij.

Hulp nodig?

Heb jij het idee dat jouw kind niet zichzelf is op school en de wereld om hem heen hem geen houvast biedt? Weet dat je het niet alleen hoeft te doen en dat je altijd hulp kan vragen. Ik help jouw kind graag met Sensi-therapie om de balans weer terug te brengen in het lichaam, en/of de “Ik leer anders” methode dé begeleiding voor schoolgaande beelddenkende kinderen die balans nodig hebben in hun hoofd. Voel je vrij om mij te bellen of te mailen. 

Lentegroet,

Susan Wesseling.

Ik hoor graag wat jij vind van mijn blog. Schrijf hieronder jouw reactie. Je krijgt altijd een reactie terug!

 

 

 

Share This